Lenteseizoen: fase 2 van make-overproject ‘ons tuintje’

Tijdens de tweede fase van het make-overproject dook tuinaannemer Stefan Haerinck met z’n team drie dagen lang in ons tuintje om het helemaal lenteklaar te maken. Hoe gingen ze te werk? Wat kan je zelf aanpakken in je tuin tijdens de lente? Welke BEST-select-cultivars zijn het populairst? En waarom is de Ligustrum Massif de perfecte allround heester?

Kijk welke voorbereiding hieraan vooraf ging.
Naar het winterseizoen: fase 1 van de tuinaanleg

Dit kan je in de lente doen in je tuin

Wat je zelf kan doen om je tuin lenteklaar te maken? Stefan: ‘Je kan zeker zelf de planten beginnen ‘opkuisen’. Ze komen uit de winter en zullen van zodra de dagen warmer worden ook goed beginnen groeien.’ Concreet kan je dit doen:

1. Onkruid verwijderen. Raap oude bladeren op en verwijder dode plantjes. Verwijder ook de volledige wortel van het onkruid met de hand of met een onkruidsteker. Door de lentezon kan onkruid al snel gaan groeien en vormt het ook sneller zaden of bloemen.

2. Snoeien. Door je hagen bij te knippen en oude takken van je struiken of bomen te snoeien geef je je planten een boost en bevorder je de groei. Zo krijg je een grotere en vollere bloei.

3. Tuin bemesten. Na een eerste maaibeurt kan je je gazon bemesten. Gebruik hiervoor organische meststoffen het tuincentrum. Tip: Wacht tot net voor een regenbui om je gazon te bemesten, zo trekt de meststof sneller in.

De keuze van de tuinaannemers: de cultivars van BEST-select

Ontdek hier welke bloem-, boom- en plantensoorten de tuinaannemers gekozen hebben. Lees ook welke cultivars je waar plant, wanneer je ze best kan snoeien, en hoe je ze zelf kan onderhouden.

Over de cultivars van BEST-select

Wat de cultivars van BEST-select nu zo populair maakt? We vroegen het aan boomkweker en BEST-select-verdeler Hans De Neve van Boomkwekerij De Neve. Hans: ‘De cultivars zijn zeer compact en heel bloeirijk. En het allerbelangrijkste: ze zijn heel gezond. Zo kunnen de mensen op een ecologische manier genieten van hun tuin zonder alles te moeten sproeien met chemische producten.’ Bovendien komt het assortiment ook in kleinere tuinen volledig tot z’n recht. ‘Je tuin moet niet gigantisch zijn, want door hun compactheid en rijke bloei komt het assortiment ook in een klein tuintje volledig tot z’n recht.’ En blijft de impact van producten op de tuin bijzonder laag. Want dat is ook wat ze bij boomkwekerij De Neve aan hun klanten willen bieden. ‘Onze klanten moeten een heel jaar door kunnen genieten met een minimum aan onderhoud. En dat is met de cultivars van BEST-select absoluut het geval’, aldus Hans.

Naar het volledige assortiment cultivars

Zelf je tuin aanleggen en meteen de juiste planten kopen?

Zoek een winkelpunt van BEST-select