Hydrangea Mega Mindy

Hortensia

Striking top-class plants are: Hydrangea Pinky Winky, Mega Mindy, Bobo and Cloudi.These four cultivars are strong plants with magnificent panicles which do not get blown down or lie sodden on the ground after a heavy shower of rain.

Hydrangea Mega Mindy

Hydrangea Mega Mindy® heeft een stevig en goed ontwikkelende struikvorm, met rechtopgaande takken, die niet omvallen onder het gewicht van de bloeiwijze. De hoogte van de struik varieert rond 1,25m tot 1,75m. Vanaf eind juli begin augustus zorgt ze voor een bijzondere zomerbloei in de tuin of park. Typerend aan deze plant zijn de grote bloeikegels. Deze bloeikegels zijn in het begin wit gekleurd maar verkleuren sterk roze-rood in de nazomer en herfst. Ook in volle winter zorgen de berijmde kegelvormige silhouetten van de afgestorven bloeiwijzen voor een sfeervol tuintafereel.

De Hydrangea Mega Mindy® is een pluimhortensia of met de wetenschappelijke naam een Hydrangea paniculata.

De plant werd op de proefvelden van het ILVO voor het eerst opgemerkt in 2003 in een zaailingenpopulatie tussen ongeveer 4000 broertjes en zusjes. Deze populatie was al drie jaar eerder uitgezaaid. Het was vooral de sterk roze-rode verkleuring van de bloeiwijze die in de nazomer de aandacht trok. In de daaropvolgende jaren werd de plant via stek vegetatief vermeerderd en verder beoordeeld op zijn kwaliteiten: groeikracht, gezond blad, bloeirijkheid, bloeiduur, herfstverkleuring,…

Eind 2007 besliste BEST-select dat de plant voldeed aan alle vooropgestelde eisen en werd de marktintroductie gepland voor najaar 2009. Daar waar de plant gedurende al die jaren slechts ‘een nummer’ was op het proefterrein, kreeg hij op 10 september 2009 zijn echte naam.

Eigenlijk werd de plant dus bijna tien jaar geleden geboren en is hij nu al één decennium oud. Dit illustreert goed hoeveel tijd en inspanning het vraagt om een nieuwe cultivar te ontwikkelen.

Bij de lancering van de Hydrangea Mega Mindy werd ook een samenwerking aangegaan met KOESTER, De Kinder Oncologische Eenheid voor Specifieke Thuiszorg en Rehabilitatie, afgekort project ‘KOESTER’ van de v.z.w. Kinderkankerfonds. Het project ‘KOESTER’ wil verpleegkundige, sociale en psychologische hulp bieden aan gezinnen van kinderen met kanker. BEST-select, gesteund door Mega Mindy van Studio100, engageert zich hierbij om een vaste bijdrage per verkochte plant aan ‘KOESTER’ te schenken. Jaarlijkst overhandigt BEST-select dan ook zijn bijdrage aan ‘KOESTER’