BEST-select op de Floraliën 2016

Vorig jaar was BEST-select nog de leverancier van innovatieve en ziekteresistente op de Wereldtentoonstelling in Milaan. Dit voorjaar is BEST-select opnieuw prominent aanwezig op de Gentse Floraliën. We bouwen momenteel op het Sint-Pietersplein een demotuin op met een assortiment van sterke, ziekteresistente tuinplanten.

Wetenschappelijk onderzoek

De Gentse Floraliën leggen op het Sint-Pietersplein, één van de vier sites, de link tussen wetenschappelijk onderzoek en de sierteeltsector. Hier kon BEST-select niet wegblijven!

BEST-select is immers een coöperatieve vereniging van achttien Vlaamse sierboomkwekerijbedrijven. De missie van BEST-select is om kwaliteitsvolle nieuwigheden binnen het assortiment van de Vlaamse sierboomkwekerij te ontwikkelen en gezamenlijk op de markt te brengen. De focus ligt hierbij op resistente, duurzame cultivars met een attractieve uitstraling, die de consument aanspreken. BEST-select investeert voor dit doel in diverse wetenschappelijke onderzoeksprojecten in de sierboomkwekerij, en werkt hiervoor samen met het Instituut voor Landbouw en Visserij Onderzoek (IVLO).

 

BEST-select tuin

De boomtelers van BEST-select tonen een deel van hun plantenassortiment in een tuin van 110m² groot. Het tuinontwerp en realisatie ervan is in handen van Tuinontwerp- en aanleg GroenTac uit Maldegem. Het ontwerp werkt verder op de vaste vormgeving van de Floraliën op het Sint-Pietersplein. Deze tuinpartijen zullen hoofdzakelijk gesierd worden met 4 nieuwe, bloeiende tuinrozen, indrukwekkende Malus Red Obelisk en de Ligustrum Green Century en Massif.

 

Malus Red Obelisk

Op de stand zullen 120 sierappelbomen de lente voluit inluiden. Deze sierappelboom verrast je het hele jaar door. In de lente bekoort Malus Red Obelisk met zijn weelderige, zeer grote, roze bloesems en de roodgekleurde ontluikende bladeren. In de herfst geniet je van de massa’s rode vruchten, die tot lang in de winter aan de boom blijven. Uiteraard kan je ze plukken en gebruiken als versiering in huis of in een bloemstuk. Deze zuilvormige boom wordt niet hoger dan 5 m en blijft zo’n 2 m smal. Hierdoor is het een ideale aanwinst voor kleinere particuliere tuin of voor aanplanting als laanboom.

 

Rozen-assortiment

BEST-select toont op de Floraliën meer dan 250 bloeiende rozen. Hierbij worden de vier nieuwste cultivars gepresenteerd: de roos Nero, Arte, Monia en Phaedra.

Rosa ‘Nero’ is een laagblijvende, witte trosroos (30 tot 50 cm) en is daarom bijzonder geschikt in lage borders. Rosa ‘Arte’ is dan weer een zeer opvallende, weelderig bloeiende trosroos die zorgt voor een attractieve eyecatcher in elke border. De gevulde bloemen zijn roze van kleur, heeft een goede herbloei en zijn zeer resistent tegen meeldauw. De plant wordt tot 60 cm. De trosroos Rosa ‘Monia’ heeft met haar dubbele bloemen een bijzondere uitstraling. Elk roze bloemblaadje heeft een donkerroze toets, die lijkt op een handgeschilderde penseelstreek. Rosa ‘Phaedra’ is een theehybride met lichtroze, gevulde bloemen die een lichte en aangename geur verspreiden.

 

Ligustrum Massif

De ligustrum Massif is een sterke, bodembedekkende Ligustrum. De plant groeit niet hoog op (niet hoger dan 1m), en door zijn vlakke groei wordt de bodem met een fris groen bladerdek ingevuld. Deze Ligustrum Massif is ideaal voor de invulling van openbare aanplantingen, brede borders, talluds, bermen,… De sierlijk overhangende twijgen zorgen voor een goede en snelle bodembedekking en onderdrukken de onkruidgroei. De plant bloeit in juni en vormt nadien paars-zwarte vruchten die lang in de winter aan de plant blijven.